2012. január 23., hétfő

Hímzett szembonbonok


Szokás szerint valami egészen mást kerestem a Vaterán, de valahogy mindig a szemem elé akad egy-egy hímzett ruhadarab, amit kár lenne szó nélkül hagyni. Szépségüket mindenki értékelheti saját szájíze szerint, számomra mindenképpen izgalmasak.


 

Az első páciens egy 1970-es évek környékéről származó, gyöngyökkel gazdagon hímzett menyasszonyi ruha, amely fehér szintetikus textilből készült. Sajnos nem tudom, hogy Magyarországon hogyan hívták ezt a műanyag rémséget, de nálunk, Párkány környékén, csak "diolen anyagként" futott. Már kisgyerekként is ódzkodtam ettől az anyagtól, ennek ellenére simán dugnám be ezt a ruhát az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe, a múltkor már beposztolt menyasszonyi ruhával egyetemben, hiszen tökéletes mintapéldányai annak, hogyan próbálták vegyíteni a modern textileket és szabásvonalakat a népi motívumokkal.



Bár a kabátka decens szabása tőlem fényévekre van, de a ragyogó színekkel hímzett matyó motívumok láttán akaratlanul is felcsillant a szemem.




A végére maradt a legizgalmasabb csemege. Hogy miért a legizgalmasabb? Mert a blúzon kunhímzés (vagy kunsági hímzés) látható. Egyrészt szemlélteti, hogy piciny hazánkban nem csak a matyó és kalocsai hímzés létezett/létezik, másrészt a kunhímzéssel készült párnavégek a fennmaradt hímzéseink egyik legkorábbi emlékei. És tökéletesen alkalmazhatók akár ruhadarabokra is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...