2011. december 18., vasárnap

Csipkerózsika kínai álma


... már ha csóri Csipkerózsika kínai esküvőről álmodott, mivel ez a remekbe szabott, 200 évesre taksált faragott hálófülke a hagyományos kínai esküvő egyik lényeges kelléke volt. Egyrészt ebben került legyártásra a következő generáció, másrészt a menyasszony családjának gazdagságát is mutatta. Értéke miatt sok család a kislányuk megszületése után már elkezdte legyártatni az ágyat.
A szertartás kedvező időpontjának meghatározása, valamint az eljegyzés után a nászágy elkészítése és beágyazása volt a legfontosabb momentum. A nagy nap előtt 12 nappal állították össze az ágy egyes darabjait, és ezt csak egy olyan rokon személy vagy pár végezhette el, aki maga is boldog házasságban élt, éltek a gyermekei és voltak unokái is. A beágyazást is szigorú szabályok határozták meg, amely alapján csak új, piros vagy rózsaszín ágynemű kerülhetett az ágyra. Ennek tetejére egy szárított gyümölcsökkel és a magokkal megrakott tálat készítettek ki, melyek mind a pár boldogságát és termékenységét hivatottak biztosítani. Egy pár lámpát is az ágy mellé készítettek, melyek a nász végéig kellett égniük.
A hagyományoknak megfelelően az ágyba először egy kisfiú hempergett meg, azt a reményt adva a kínai párnak, hogy az első gyermekük hímnemű lesz.

Mindenesetre, ha egy ilyen ággyal kecsegtetne a saját házasságom is, akkor biztosan nem húznám-halasztanám az esküvőt... :)



Via: Etsy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...