2011. november 6., vasárnap

Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból, Iparművészeti Múzeum




 

Mióta csak megnyitották, azóta terveztem, hogy megnézem az Iparművészeti Múzeum kiállítását, de csak ma jutottam el. Végre. Elsősorban Esterházy Miklós és Pál gyűjteményéből származó főúri öltözeteket, lószerszámokat és lakástextileket kár lett volna elmulasztani, hiszen a leggazdagabb magyar főúri kincsgyűjtemény részét képezik. Nem csak történetük, de kidolgozottságuk is mesés, szívem szerint egyenként tapogattam volna végig a 16-17. századi magyar és török hímzéseket, csipkéket, bársonyokat, selymeket. A magyar főúri családok, az Esterházy, a Thurzó, a Thököly, a Bethlen, a Kéry, a Lorántffy és az Oláh családok öröksége még úgy is csodaszép, hogy a budavári Esterházy-palota 1945-ös bombázása, majd a romjai alatt töltött négy esztendő a textíliákban igen súlyos károkat okozott. A selyemszövetek, bársonyok sajnos kifakultak, az arany- és ezüsthímzések megszürkültek, az igazgyöngyök elvesztek. Az Esterházy-kincstár textilgyűjteménye mellett ötvösmunkák (ékszerek és fegyverek), valamint a családtagokat ábrázoló festmények és metszetek is szemléltetik a család elképesztő gazdagságát.
Legnagyobb sajnálatomra a múzeumban nem lehet fotózni, de cserébe a kiállításhoz kapcsolódóan megjelent egy 300 oldalas szakkatalógus is, amely részletesen tárgyalja nem csak a bemutatott tárgyakat, de leírja az egyes hímzési/szövési technikákat, ill. az öltözetek szabásmintáját is. Naná, hogy már az én könyvtáramat is gazdagítja. 
Az időszaki kiállítást meghosszabbították 2012. január 15-ig, aki teheti, nézze meg. A korral foglalkozó hagyományőrzőknek kötelező.
Képek forrása: Iparművészeti Múzeum










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...